Kdo jsem, co dělám a jak vám mohu pomoci?

Jmenuji se Michaela Dvořáčková.

Odjakživa se zajímám o lidské zdraví, bylinky a hlavně stravování. Jako vystudovaný chemik mám blízko k molekulám a k vnímání světa z pohledu chemických reakcí a interakcí, na druhou stranu dám často přednost intuici před vědeckým postupem.

Jídlem, respektive stravováním jako celkem se zabývám snad od puberty, ale teprve před 5 lety jsem se jím začala zabývat systematicky. Klasický pohled na výživu, který jsem získala na kurzu poradce pro výživu a následných vzdělávacích seminářích mi ale časem přestal stačit. Hledala jsem stále klíč k tomu, jak uchopit jedinečnost člověka. Proč někdo profituje z paleo diety a někdo naprosto naopak z makrobiotiky, prošla jsem si diety podle krevních skupin, metabolických typů a stále to nebylo ono.

Jak to tak bývá, zafunguje "náhoda" - tou byla pozvánka ke studiu tradiční čínské medicíny na TCM Longmen v Hradci Králové.  Přišla sama, nejspíš si mě vyhledali ve veřejné databázi jako potenciálního zájemce. Všechno to zaklaplo do sebe a v roce 2013 jsem nastoupila do prvního ročníku. A tak jsem našla něco, co mi stále více dává smysl.

Ponořila jsem se nejen do studia TČM, ale také do studia dietetiky a dostala jsem příležitost nejen přednášet svým kolegům studentům, ale také působit jako poradce v oblasti čínské dietetiky v ordinaci Mudr. Strnada v Hradci Králové.

Mou filozofií není sepsat striktní jídelníček podle nějakých složitých a pevně daných pravidel, ale najít tu správnou cestu pro konktrétního jedince, kterou potřebuje tady a teď. Poradit mu v jeho aktuálních potřebách a otázkách a také nasměrovat další cestu. Naučit ho, jak si sestavit jídelníček sám, jak vnímat své pocity ohledně jídla a jeho působení na stav organismu.

Cílem je vrátit tělu rovnováhu, obnovit energii, získat pocit spokojenosti a přitom mít stále radost z jídla bez počítání kalorií, vážení porcí a hledání v tabulkách živin.